Bewogen Bouwers

jan willem hengeveldAuteur: Jan Willem Hengeveld, n.a.v. zijn afstudeeronderzoek ‘Bewogen Bouwers’ bij de Protestantse Gemeente Aalten.

Ik heb onderzoek gedaan naar de doelgroep ‘Bouwers’ in de Protestantse Gemeente Aalten (PGA). Of beter gezegd: naar de manier waarop de Protestantse Gemeente Aalten aan kan sluiten bij de behoeften van deze doelgroep op het gebied zingeving en spiritualiteit.

Bouwers? Wie zijn dat nou weer?
Bouwers zijn gemeenteleden tussen de vijfentwintig en vijfenveertig jaar oud. In de PGA bestaat deze groep uit ongeveer 1250 personen. Hoewel in deze doelgroep zeker meelevende gemeenteleden aanwezig zijn, is betrokkenheid op de PGA niet vanzelfsprekend. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet gelovig zijn of dat ze geen zinsgevingsvragen hebben. Maar hoe ziet hun manier van geloven eruit, welke vragen leven er en hoe kun je als kerk van betekenis zijn?

En Hij plaatse een kind in hun midden…
Voor veel mensen bleek het overdragen van het geloof op hun kinderen erg belangrijk. Dat is niet makkelijk in deze tijd. Soms omdat kinderen niet meer naar de kerk willen maar vaak ook omdat ouders niet weten wat ze zelf echt geloven. Een van de respondenten schreef: “Ik ben christelijk opgevoed. Ik waardeer ook de waarden en normen van het geloof, maar heb zelf moeite met de Bijbel. Ik merk dat ik hier ook bij de christelijke opvoeding van mijn kinderen moeite mee krijg. Het voorlezen van een verhaal uit de kinderbijbel vind ik lastig omdat ik het verhaal zelf niet meer ‘geloof’. Het is voor mij meer een sprookje dat ik voor lees, dan een belangrijk verhaal. Maar als ik dan moet toegeven dat de Bijbel maar een verhalenboek is, geef ik dan ook niet toe dat God een verhaal is?”

Hoe kun je mensen vrij laten zelf hun geloof vorm te geven en toch werken aan saamhorigheid?

Ik en ‘wij’
Bijna iedereen waardeert de geloofsvrijheid die we tegenwoordig hebben. Maar doordat iedereen zelf kiest en bepaalt, missen velen een stuk saamhorigheid. Een ‘wij-gevoel’ zoals iemand het noemde. Daarmee staat de PGA voor een uitdaging: hoe kun je mensen vrij laten zelf hun geloof vorm te geven en toch werken aan saamhorigheid?

Wie zijn ‘wij’ dan?
In de loop van het onderzoek kwam ook steeds de vraag naar de identiteit en de herkenbaarheid van de gemeente naar voren. De PGA heeft veel geïnvesteerd om mensen met verschillende overtuigingen en tradities samen te brengen. Het is de vraag hoe men met al die verschillen toch herkenbaar kan zijn en een duidelijke boodschap kan brengen.

Het is nodig dat traditie en vernieuwing hand in hand gaan.

Als ‘wij’ samenkomen
De sinds 2015 gehouden Regenboogdiensten blijken in hoge mate aan te sluiten bij de behoeften van de doelgroep. Wel is het van belang hierin goed aan te sluiten op de thema’s die de doelgroep bezighouden en hun dagelijks leven (zie. Afb.) De regenboogdiensten zijn echter niet het antwoord op alle vragen. Met het oog op de gezinnen, de saamhorigheid en identiteit  is het in mijn ogen nodig traditie en vernieuwing hand in hand te laten gaan. Want wie een ‘sprong naar de toekomst’ – zoals het beleidsplan heet – wil maken moet weten waar hij vandaan komt. En wie het belangrijk vindt te laten zien waar we vandaan komen, mag de volgende generaties niet uit het oog verliezen.

grafiek blog jan willem hengeveld

Wat de doelgroep belangrijk vindt in het dagelijks leven

 

 

 

 

 

 

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten, Geen categorie, Gemeenteopbouw, Spiritualiteit met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *