Betekenisvolle gesprekken tussen christenen en anders-/niet-gelovigen

amrita-klopAuteur: Amrita Klop, n.a.v. haar afstudeerscriptie aan de Christelijke Hogeschool Ede: “De Chinese Christelijke Gemeente Rotterdam in betekenisvol gesprek met boeddhisten”.

Achtergrond onderzoek
Zelf ben ik een aantal jaren aanhanger van het boeddhisme geweest. Ik heb reizen gemaakt naar Aziatische landen en heb in boeddhistische kloosters geleefd in India, Tibet, Nepal en Thailand. Ik zocht naar antwoorden op levensvragen als “waar komt alles vandaan”, “waarom leven wij hier op aarde”, “waar gaan wij na onze dood naartoe”. Ik hoopte die antwoorden in het boeddhisme te vinden, maar vond ze niet. Sommige uitgangspunten en levenswijzen spraken mij wel aan, maar antwoorden op de echte spirituele vragen kreeg ik niet.

Deze vond ik wel via de sportschool. Raar maar waar! Daar vond ik kracht, letterlijk en figuurlijk. Daar ontmoette ik iemand, die tegen mij zei: God houdt van jou. Een maand later werd ik uitgenodigd voor een voorstelling van de verloren zoon. Daar heb ik antwoorden op mijn vragen gevonden.

De Liefde van Jezus Christus en van God. God, onze Schepper; Christus onze redder; Het Koninkrijk onze toekomst.

Maar ik bleef daarnaast geïnteresseerd in de visies van andere religies en de beweegredenen waarom mensen die religies aanhangen. Hoe breng je deze mensen en niet gelovigen in aanraking met ons geloof en hoe laat je ze delen in de Liefde van God!? Bij de Chinese Christelijke Gemeente Rotterdam leeft dezelfde vraag. Er komen bij de diensten van deze gemeente behoorlijk veel boeddhistische Chinezen. Ze zijn daar van harte welkom, maar stellen zich niet echt open voor ons christelijk geloof. Zij blijven vasthouden aan de boeddhistische visie en levenswijze. De gemeente heeft zich de vraag gesteld hoe zij het beste in een betekenisvol gesprek met deze mensen kan komen om ze in aanraking met het evangelie te brengen.

Resultaten onderzoek
Dat heeft geleid tot mijn onderzoek in deze gemeente. Dat heeft veel informatie opgeleverd over het boeddhisme en meer algemeen over de manier hoe je met anders gelovigen en niet gelovigen betekenisvolle gesprekken kunt aangaan. Enkele conclusies en aanbevelingen uit mijn onderzoek zijn:

 • Er is heel veel informatie te vinden over het boeddhisme, zowel in de literatuur als op internet.
 • Een betekenisvol gesprek is altijd gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect.
 • Zoek in betekenisvolle gesprekken met andersdenkenden naar de overeenkomsten en verschillen, maar begin zo mogelijk met de overeenkomsten.
 • Stel vast wat de gesprekspartners onder bepaalde belangrijke begrippen verstaan, voordat je dieper op de inhoud ingaat. Dat voorkomt langs elkaar heen praten.
 • Houd rekening met eventuele cultuurverschillen van je gesprekspartner.
 • Zorg voor voldoende kennis over de religie van de ander, maar zeker ook van je eigen geloof.
 • Zorg binnen de gemeente voor een permanente beleids- en uitvoeringsgroep; train elkaar.
 • …………………………………

Nieuwsgierig geworden?
Neem contact op via mijn e-mailadres: amritaklop@hotmail.com.
Naast mijn onderzoek is er ook een visiestuk “In gesprek met boeddhisten”, dat gemaakt is door vier studenten van de CHE, waaronder ikzelf.

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *