Bestemming bereikt?

Auteur: Just van Toor n.a.v. zijn afstudeeronderzoek.     Just van Toor

Herkenbaar? Na de nodige inpakstress en vakantievoorpret ben je ingestapt om naar je vakantiebestemming te reizen. Die geweldige familiecamping in Zuid-Frankrijk. Dat leuke hostel in Ierland. Na het nodige zoeken heb je je bestemming bereikt. En, veel te vroeg naar je zin, ben je na verloop van tijd weer thuis. Welkom thuis! Mooie verhalen, jaloersmakende foto’s. En dan weer aan het werk of aan de studie. Stiekem voelt dat ook wel weer fijn. Welkom thuis!

Waar is thuis?
Het wordt een stuk lastiger als je niet weet waar je thuis is. Ik bedoel niet dat je na je vakantie door een storend navigatiesysteem je huis niet meer kon vinden, maar dat je thuis niet meer je thuis is. Nee, dit is geen filosofische denkoefening, maar de ervaring van mensen die misschien wel naast je in de kerk zitten. Ik stel je even aan hen voor.

Samen uit…
Je kent ze wel, dat gezin in je kerk dat voor zendingswerk naar Afrika gegaan is. Je was onder de indruk van hun moed dat ze met drie kinderen de bush ingingen. Wat een mooie uitzenddienst was het ook hè? Je schreef je ook meteen in voor hun nieuwsbrief. Ze gingen namens jullie gemeente God dienen op een verre bestemming. Jullie baden thuis mee. Samen uit, toch?

Samen thuis?
Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik vijf werkers gesproken die, net als dat denkbeeldige gezin van net, ook als zendingswerker in het buitenland hebben gewerkt en inmiddels zijn teruggekeerd. Ze herkennen helemaal dat samen-uit-gevoel van net. Maar weet je wat ze missen? Het samen-thuis-gevoel! Zijn ze thuis in hun gemeente? Of voelden ze zich eigenlijk meer thuis in hun gemeente op het zendingsveld? Het bleek niet eenvoudig om die vraag te beantwoorden. Ook niet als ze al lange tijd weer thuis waren…

Help je even?
Goed nieuws! Mijn afstudeerproject heeft wat moois opgeleverd! Ook jij kunt teruggekeerde zendingswerkers helpen. Daar hoef je geen missionair ouderling of thuisfrontcommissielid voor te zijn. Een enkele tip geef ik je graag mee:

 • Bied concrete hulp aan. Zendingswerkers zijn niet zo goed in hulp vragen.
 • Ga na een half jaar nog eens bij een werker langs en vraag of hij je wil vertellen hoe hij terugkijkt op zijn uitzending. Het wordt zeker een inspirerend gesprek, dus neem er even de tijd voor…
 • Stel aan de werker voor dat je hem het eerste seizoen op sleeptouw neemt in de gemeente. Het is best even spannend om weer op van alles en nog wat af te stappen. Zelfs de zendeling Paulus had al helpers.
  Wil jij nu een buddy zijn? Samen thuis!

  Meer weten?   Just van Toor deed in opdracht van Zending Gereformeerde Gemeenten in het voorjaar van 2019 onderzoek naar het succesvol terugkeren van gerepatrieerde zendingswerkers in hun kerkelijke gemeente. De titel van het onderzoek is Samen uit – samen thuis?

  TOELICHTING
  Als het zendingsvuur jou ook heeft aangestoken wil je vast meer weten over mijn onderzoek. Contact me even op LinkedIn en ik stuur je mijn scriptie (of de samenvatting ervan) graag toe! Vind je het een goed idee dat ik er in je gemeente over kom vertellen? Nodig me vooral uit!

Deel deze blog

 • Facebook
 • Twitter
 • Delicious
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Add to favorites
 • Email
 • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *