Beleidsplannen; saai?

beleidAuteurs: Thomas Hasselaar en Anne Hofland n.a.v. hun afstudeeronderzoek.

‘Wat een saai onderzoek!’
‘’Toen ik er van hoorde, dacht ik: wat moet dat een saai onderzoek voor jullie zijn!’’. Verbaasd keken wij haar aan, een van de kerkenraadsleden die haar vermoedens uitte tijdens de kerkenraadsvergadering. Onze gedachten gingen terug, terug naar het onderzoek dat we hadden uitgevoerd. Nee, wij vonden het niet saai, maar blijkbaar kon daar ook anders over worden gedacht. Ons onderzoek ging over het beleidsplan van een kerkelijke gemeente in Veenendaal. Een vertegenwoordiging van de kerkenraad legde ons tijdens de eerste ontmoeting een vraagstuk voor waarvan wij het idee hadden dat dit niet alleen hen bezig hield…

‘Er wordt niets mee gedaan!’
Hoe groot de wens ook was om de missies en doelen uit het beleidsplan in vervulling te laten gaan, het bleek lastig om de gemeente aan te wakkeren en te stimuleren. De beleidsplancommissie had het zo mooi verwoord, deze gemeente wilde een ontmoetingskerk zijn. Een gemeente die ontmoeting met God, elkaar en de wereld faciliteert. En nu, een jaar na het uitkomen van het beleidsplan leek het erop dat er maar weinig was gebeurd. Het beleidsplan leefde niet, het had weinig tot geen invloed op het dagelijks leven van de gemeenteleden. Althans, dat dacht men.

Lekke band
Tijdens onze zoektocht naar antwoorden op de vraag waar de verbindingen liggen tussen het betrokken gemeentelid en het beleidsplan, zijn wij andere geluiden tegengekomen. We hebben mogen ontdekken dat er zeker wel iets wordt gedaan met de verlangens uit het beleidsplan. Veel van de gemeenteleden zien juist wél een ontmoetingskerk en zetten zich hier ook voor in. Dat was een mooie ontdekking waarvan wij het fijn vonden om deze terug te koppelen naar de kerkenraad. Toch was er ook een keerzijde, namelijk dat het ontmoeten vooral om ‘elkaar ontmoeten’ ging. God en de wereld waren wat lastiger. Het was moeilijk voor gemeenteleden om daar een duidelijk beeld van te krijgen. Deze twee aspecten van ontmoetingskerk verdienen dan ook in de toekomst aandacht en zorg. Wij hebben adviezen gegeven over waar de gemeente op moet letten en wat zij anders zou kunnen doen. We hebben de gemeente uitgedaagd om niet alleen te focussen op een eventuele lekke band, maar ook te kijken naar hoe mooi de rest van de auto nog is. Want, hoe dan ook: hij rijdt.

Zo zie je maar: een beleidsplan… saai? Aan de oppervlakte misschien. Wij vonden het alles behalve saai. Want eenmaal aan het graven geslagen lagen er kansen en uitdagingen genoeg om een mooi onderzoek te doen. Hulde aan de saaie beleidsplannen!

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *