Beleefd belijden

Auteur: Wim Baartman n.a.v. zijn afstudeeronderzoek ‘Een beleefde belijdenis’ in opdracht van de kerkenraad van de Hervormde gemeente Barendrecht en Zwijndrecht.

Ja tegen God
Jongvolwassenen kiezen uit overtuiging voor God. Zij willen graag groeien in een leven met God, dichter bij Hem leven en getuigen van Jezus. God is de enige die niet tegenvalt.

“ik heb absoluut met hart en ziel belijdenis gedaan.”

Help ons daarbij!
Waar moeten ze na hun belijdenis naar toe? Lidmatenkring? Huiskring? Gebedskring? Avondmaalskring? Allemaal kringen,  maar niemand van hun leeftijd zit er op. Ze voelen zich bij geen enkele kring thuis. Langzaam maar zeker verdwijnt het enthousiasme. Het geloof groeit niet maar verdort. Is dit het nou? Het voelt als een geestelijke glijbaan. Er is weinig geestelijke verdieping. Hoor ik wel aan het avondmaal? Er is onvoldoende begeleiding na de belijdenis.

“ik heb behoefte aan wijze, gelovige en eerlijke mensen waar ik mijn verhaal kwijt kan en die met me meedenken.” “ Ik wil Bijbelstudie, samen bidden, samen eten, je vragen bespreken.” ”Ik wil leren hoe ik als christen moet leven.”

Hoor ik bij de gemeente?
Bijna niemand uit de gemeente vraagt meer naar hen. Geloven in je eentje is heel lastig maar er is bijna niemand die hen opzoekt. Er wordt door de jongvolwassenen wel met ijver gezocht naar inbedding in de gemeente maar die wordt onvoldoende gevonden, niet gerealiseerd of niet aanvaard.  Jongeren willen hun betrokkenheid omzetten in daden. Zij willen graag wat betekenen in de gemeente anders voelen ze zich niet geaccepteerd. Zij hebben andere gelovigen nodig om te groeien.

“toen er niks en niemand was waar ik me bij kon aansluiten stopte de geloofsverdieping.”

Avondmaal?
Bijna de helft van de jongvolwassenen in een gemeente durft niet naar het avondmaal. Zij twijfelen of dat mag en of het wel goed zit tussen God en hen. Ze voelen zich belemmert om te gaan en weten niet wat ze er mee aan moeten.

“ik vind het te snel en niet gepast.”

Mensen hebben elkaar nodig. Iemand moet je de weg wijzen en stimuleren, je helpen bij je vragen. Je wijzen op het belang van structuur en het maken van keuzes en om de consequenties te aanvaarden van het volgen van Jezus.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *