ARM EN RIJK ONTMOETEN ELKAAR

Auteur: Wilma Steenbeek n.a.v. haar afstudeerscriptie ‘Arm en rijk ontmoeten elkaar’.
Een onderzoek naar de impact van internationale studentenuitwisseling op Filipijnse studenten uit het schoolsponsorprogramma van Young Focus met een achtergrond van grote armoede.

foto1 blog Wilma SIn het koude voorjaar van 2013 ontmoette ik vier wat verlegen maar glunderende Filipijnse jongeren. Ze maakten deel uit van het uitwisselingsprogramma dat Stichting Young Focus samen met Christelijke Scholengemeenschap Groevenbeek had opgezet. Tijdens het uitwisselingsprogramma hebben ze kennis gemaakt met de leefwereld van vier Nederlandse leerlingen van Groevenbeek die een half jaar eerder bij hen op bezoek waren geweest.

“Doe je er wel goed aan om ze vanuit hun armoede hierheen te halen, kan dat geld niet beter besteed worden”?

Voor het eerst van hun leven waren ze in het buitenland. Ze verbaasden zich aan een stuk door over deze nieuwe wereld die ze binnengevlogen waren. Bijzondere ervaringen stapelden zich op. Een unieke kans zo’n internationale uitwisseling!

Smokey Mountain II
Kort daarvoor was ik nog bij ze op bezoek geweest in de Filipijnen, hun families bezocht en met hen gegeten en gelachen, maar ook hun leefomstandigheden in de sloppenwijken van Manilla gezien, het onbeschrijflijke Smokey Mountain II. Bekijk hier het filmpje om een beeld te krijgen van de huidige situatie. Nu waren ze hier te gast in mijn goed georganiseerde land met alle voorzieningen en rijkdom die een mens maar kan wensen.

De uitwisseling roept vragen op zoals: “Doe je er wel goed aan om ze vanuit hun armoede hierheen te halen, kan dat geld niet beter besteed worden”?

Voor mij was het belangrijk om de inmiddels acht Filipijnse jongeren die aan de uitwisseling hebben deelgenomen allereerst zelf aan het woord te laten. Hun mening telt, ze zijn jongeren met een naam, een eigen persoonlijke geschiedenis en eigen opvattingen.foto2 blog Wilma S

Vriendschap en gelijkwaardigheid
Vooral het contact met de Nederlandse scholieren en hun families heeft de uitwisseling een positieve en onvergetelijke ervaring gemaakt voor de YF-studenten. Door de vriendschappelijke en oprecht geïnteresseerde houding van de Nederlandse scholieren en hun families groeit het zelfvertrouwen van de YF-studenten, voelen ze zich gelijkwaardig en durven ze steeds meer het gesprek (soms met handen en voeten) aan te gaan. De omgang met de families geeft nieuwe perspectieven op timemanagement, organisatie, werkethos en omgangsvormen van de Nederlandse middenklasse. Niet dat deze perse ‘beter’ zijn, maar door kennis hierover krijgen de YF-studenten wel de keus om volgens de ‘leefregels van de middenklasse’ te leven en zullen ze beter in staat zijn om aan de verwachtingen binnen opleiding of bedrijfsleven te voldoen, waar de leefregels van de middenklasse gelden.foto3 blog Wilma S

Wanneer deze jongeren een kans willen maken om aan de armoede te ontsnappen zullen de zich de ongeschreven leefregels van de rijkere middenklasse eigen moeten maken. Bij de middenklasse ligt de nadruk op werk en prestatie. Dat zijn belangrijke drijvende krachten. Time management speelt een belangrijke rol bij het behalen van doelen die in de toekomst liggen. “Goede keuzes in het heden hebben een positieve invloed op de toekomst en opleiding is cruciaal op de ladder naar succes en een goed inkomen.” Dat zijn belangrijke waarheden en wijsheden van de Nederlandse middenklasse. Voor deze jongeren die vooral geleerd hebben te (over)leven in het heden, zijn dat waardevolle inzichten willen ze hun droom om een goede baan te vinden na hun opleiding vervult zien worden.

Kijk op de HBO Kennisbank voor het gehele afstudeeronderzoek van Wilma.

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Afstudeerprojecten, Missionair werk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *