Alles in huis

Auteur: Migiel Ouwens n.a.v. zijn afstudeeronderzoek naar de omgang met gaven en foto Michieltalenten binnen City Life Church Tilburg.

Vooraf: Naar aanleiding van zijn afstudeeronderzoek gericht op het werken met gaven en talenten binnen de kerkelijke context. Hoe moeten we als kerk omgaan met de gaven en talenten van onze leden? Kom jij vaker in de kerk? Ben je al langer lid van een lokale kerk? Dan is de kans vrij groot dat je de kerk niet alleen bezoekt, maar dat je op de een of andere manier bijdraagt aan het bouwen van deze kerk. Misschien zet jij wel wekelijks alle stoelen klaar of zorg je ervoor dat iedereen na de dienst een bakje koffie krijgt.

Heeft jouw kerk echter ook aandacht voor wie jij bent als persoon, wat jij kunt en waar jouw gaven en talenten liggen? In het onderzoek ‘Alles in huis, een  onderzoek  naar  de  omgang  met  gaven  en  talenten  binnen  de  kerkelijke  context’  is onderzocht wat de Bijbel zegt over het werken met gaven en talenten en in hoeverre mijn eigen kerk rekening houdt met de gaven en talenten van haar leden.

Iedereen is uniek
Paulus beschrijft in de Bijbel dat hij de kerk ziet als een lichaam, het Lichaam van Christus. De kerk  is  geen  gebouw,  maar  een  bewegend  lichaam bestaande  uit  mensen,  waarvan  ieder  lid uniek  is,  met zijn  of  haar  eigen  gaven  en  talenten  en  zijn  of  haar  eigen  plaats. Ieder  mens  is uniek gemaakt en heeft een speciale bestemming in dit leven. Niet iedereen is bijvoorbeeld een leraar.

De rol van de kerk
De kerk heeft in eerste instantie de taak om mensen te helpen bij het ontdekken van God en het ontwikkelen van een relatie met Hem. Hierbij spelen vragen als: Wie is God? Hoe verhoud ik mij tot God? enzovoort.
Ik geloof echter ook dat de kerk de taak heeft om mensen te helpen bij het ontplooien van hun leven en het ontdekken van hun bestemming die zij gekregen hebben in en van God. Wie ben ik? Hoe heeft God mij gemaakt? Waar liggen mijn interesses, gaven en talenten? Hoe kan ik mijn gaven en talenten het beste inzetten? Wat is de plaats die God voor mij heeft?

Ontdekken, ontwikkelen en inzetten
Uit het onderzoek is gebleken dat de kerk de opdracht heeft mensen te helpen bij het ontdekken van hun  gaven  en  talenten, maar  ook  bij  de  verdere  ontwikkeling  hiervan. Er  moet  in eerste instantie niet gekeken worden naar waar mensen nodig zijn en dat daar een persoon bij wordt gezocht. Er moet vanuit een relatie gekeken worden naar waar de gaven en talenten van mensen liggen, om vervolgens, of een gepaste taak te vinden, of eventueel een nieuwe activiteit op te zetten, wanneer daar voldoende draagvlak voor is. Dit betekent niet dat iemand soms niet iets moet doen wat niet direct aansluit bij de gaven en talenten, maar wel dat de kerk de bestemming voor haar leden voor ogen heeft en niet zozeer haar eigen belang.

Structuur en flexibiliteit
Uit het onderzoek blijkt verder dat het voor de kerk belangrijk is om aandacht te geven aan de gaven  en  talenten  van haarleden,  zonder  dat  daarbij  de  vaste  structuur  van  de  kerk  wordt losgelaten. Deze  vaste  structuur  komt  naar  voren  in  de  vorm  van  de  liturgie  en  de  vaste kerkelijke activiteiten die daarbij horen. Een voorbeeld van deze activiteiten is een Bijbelstudie.
Rond deze vaste structuur kan dan bekeken worden hoe bepaalde gaven en talenten ingezet en uitgewerkt kunnen worden.

Meer weten? Het voert te ver om alle resultaten en aanbevelingen hier te vermelden. Wilt u meer weten over dit  onderzoek?  Neem  dan  gerust  contact  op  met migiel_litmanen@hotmail.com
U  kunt eventueel  ook  contact  opnemen  via  mijn  LinkedIn  account: www.linkedin.com/in/migiel-ouwens.

Migiel Ouwens

 

Deel deze blog

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *